dijous, 8 de desembre del 2011

ELS 10 INVENTS CIENTÍFICS MÉS IMPORTANTS

Ja que estem de mig pont, de pont sencer o d'aqüeducte ahir vaig parlar d'un tema una mica més distès.
Aquesta classificació està feta segons una enquesta del Museu de la Ciència de Londres. S’hi engloben invents d’enginyeria, medicina i tecnologia.

POSICIÓ 10- TELÈGRAF ELÈCTRIC
És un dispositiu de telecomunicació. Es transmeten senyals a distància.
L’any 1883, Johann Gauss i Wilhelm Weber van ser els primers en instal·lar una línea telegràfica, i un telègraf (inventat per Samuel Morse). Va ser la base de tota l’evolució posterior en les telecomunicacions.  

POSICIÓ 9- FORD MODEL T
Anomenat així perquè Henry Ford va decidir aplicar les teories de Taylor, sobre la perfecta combinació entre l’home i la màquina, per la creació d’aquest model. Conegut també com el Tin Lizzie o Flivver. Era un automòbil de baix cost produït des de 1908 a 1927. (360 dòlarsà el normal eren uns 850 dòlars). Van ser els començaments de la producció en cadena, popularitzant la fàcil l’adquisició d’automòbils (societat treballadora industrial): l’any 1921 quasi el 57% de la producció mundial d’automòbils corresponia al Ford T fabricat en altres països pels 5 continents.  

POSICIÓ 8- MÀQUINA DE VAPOR
És un motor de combustió que transforma l’energia tèrmica d’una quantitat de vapor d’aigua en energia mecànica.
El desenvolupament de la màquina de vapor fou impulsat per la seva aplicació en els camps fonamentals de la industrialització, com els transports (ferrocarrils, i vaixells) i l'energia de tracció de les indústries.
Les primeres màquines de vapor descrites daten del 1601 i 1663, però no aconseguiren aplicacions pràctiques. El 1705, Thomas Newcomen, seguint el projecte de Denis Papin, construí una màquina de vapor, però no va ser entre 1769-1774 (dades no determinades) que James Watt, intentant de resoldre el problema de la pèrdua d'energia ja presentà un model amb força millores.  

POSICIÓ 7- ORDINADOR PILOT ACE
Va ser un dels primers ordinadors construïts al Regne Unit, al Laboratori Nacional de Física.
Tot i que originalment va ser concebut com un prototipus. El Pilot ACE va executar el seu primer programa al maig del 1950 i va ser presentat al desembre del mateix any. Però no va entrar en servei fins a finals del 1951.
La seva mida original era de 128 paraules (32 bits), però es va ampliar a 352 paraules i finalment, al 1954 es va afegir una memòria tambor (drum memory) de 4096 paraules.
El Pilot ACE es va apagar finalment al maig del 1955 i es troba al Museu de Ciències de Londres. 

POSICIÓ 6- COET STEPHENSON O LOCOMOTORA ROCKET
Va ser una de les primeres locomotores a vapor, construïda per Robert Stephenson l’any 1829. Va ser la més avançada de l’època i va ser l’estàndard per un segle i mig de locomotora de vaporà estil stephensonià.
Una locomotora de vapor està impulsada per l’acció del vapor d’aigua. Aquest tipus de locomotora van ser dominants per a la tracció dels ferrocarrils fins a mitjans del segle XX. 

POSICIÓ 5- COET V2
Coet alemany desenvolupat a principis de la segona guerra mundial. El seu significat és arma de venjança 2. Va ser el primer artefacte de combat de llarg abast i el primer que va fer un vol suborbital. Va ser el progenitor de tots els coets moderns, inclosos els utilitzats per EEUU i la Unió Soviètica.   

POSICIÓ 4- CÀPSULA DE L’APOL·LO 10
Desè vol del programa Apol·lo. Dintre hi viatjaven en Thomas Stafford, en John Young i l’Eugene Cernan. Va ser llançat el 18 de maig de 1969. Missió: situar el mòdul lunar “Snoopy” en una òrbita pròxima a la Lluna, i realitzar maniobres que només s’havien efectuat en l’òrbita de la Terra.
Aquesta missió va ser l’assaig final del posterior descens a la Lluna. 

POSICIÓ 3- LA DOBLE HÈLIX DE L’ADN
L’àcid desoxiribonucleic és una macromolècula que forma part de totes les cèl·lules, i conté la informació genètica dels organismes vius i alguns virus, usada en el seu desenvolupament i el seu funcionament.
La seva estructura en doble hèlix va ser descoberta per James Watson i Francis Crick el 1953, basant-se en el treball de Rosalind Franklin. L’estructura de doble hèlix d’un àcid nucleic sorgeix com a conseqüència de la seva estructura secundària.
El terme va entrar a la cultura popular amb la publicació, l’any 1986, de “La Doble Hèlix” per James Watson. 

POSICIÓ 2- LA PENICIL·LINA
Les penicil·lines són antibiòtics utilitzats en el tractament d'infeccions provocades per bacteris que hi són sensibles.
Existeix una gran diversitat de penicil·lines. Algunes espècies de fongs del gènere Penicillium sintetitzen penicil·lines de forma natural.
Tot i que generalment s'atribueix a Alexander Fleming el descobriment de la penicil·lina, moltes cultures diferents d'èpoques diferents arribaren a conèixer i emprar les propietats bactericides de les floridures mitjançant l'observació i l'experiència. Se n'han descobert precedents a Grècia i l'Índia antigues, així com els exèrcits de Ceilan del segle II. També ha estat present en les cultures tradicionals de regions tan diferents i distants com Sèrbia, Rússia o la Xina, així com els nadius nord-americans. 

POSICIÓ 1- LA MÀQUINA DE RAJOS X
Els raigs X o radiació X designa una part de l'espectre electromagnètic que correspon a radiació menys energètica que els raigs gamma, però més que els raigs ultraviolats.
El mètode bàsic de produir raigs X és mitjançant l'acceleració d'electrons per fer-los xocar amb un blanc metàl·lic (normalment un aliatge de tungstè, reni i molibdè). Dins del material els electrons es veuen sobtadament frenats i, si tenen prou energia, poden expulsar electrons dels nivells més interns dels àtoms.
Els raigs X s'utilitzen per diagnòstic mèdic (com les radiografies i d'altres tècniques més sofisticades com el TAC) i en cristal·lografia. Els raigs X són una radiació ionitzant.
El físic Wilhelm Röntgen els va descobrir l’any 1895 i els va anomenar “rajos incògnita”, perquè no sabia què eren ni com estaven provocats.  

L’APUNT

Altres classificacions:
-   - Els 10 invents científics més revolucionaris de l’any 2010
La primera vacuna per inhalació, contra el xarampió , la casa amb «energia solar personalitzada», una esponja de «fum congelat» per netejar marees negres, un nanogenerador per recarregar l’iPod i el mòbil amb un simple gest amb la mà, una pintura que mata els microbis, una vacuna produïda amb una planta de tabac, una píndola mensual contra las puces de las mascotes, una molècula que mesura l’escalfament global que produeix cada producte, un «còctel de gambetes» per biofuel , un nas electrònic per a detectar la malaltia renal. 

- Els 10 invents més importants del món actual
La tecnologia GPS, el ‘walkman’, el codi de barres, menjars preparats, la Playstation, les xarxes socials Facebook, Tuenti, Twitter o MySpace, els SMS, microones, les sabatilles per fer esport.